19 Aralık 2020 Cumartesi

Ezidiler Hakkında 10 İlginç Bilgi!!!

 

Ezidiler toplumun büyük çoğunluğu tarafından Yezidiler olarak bilinmekte olan ortadoğunun en eski dini inanışlarından birine sahip olan ırkıdır. Irak Şam İslam Devleti (IŞID) tarafından uğradıkları eziyetlerle son dönemde tekrar dikkatleri üzerlerine çekmişlerdir. Ezidiler tarihte Asurluların bir parçası olarak Irak’ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar. Ezidilerin bir kısmı Kürt kimliğini benimsemiş olsa da Ermenistan’da yaşayan Ezidiler kendilerini kürtlerden ayrı tutmaktadırlar. Ermenistan, Gürcistan, Suriye ve Türkiye gibi ülkelerde yaşayan Ezidilerin büyük bir çoğunluğu günümüzde Almanya ve İsveç’te yaşamaktadırlar.

1970’li yıllarda Urfa’da sayıları 80,000’i bulan Ezidiler, Avrupa’ya yoğun göç sonucu ülkemizde sayıları 2007 yılı verileriyle 377’ye kadar gerilemiştir.

Bu inanışa biraz değinip size Ezidiler’le ilgili 10 ilginç bilgiyi vermeye başlayacağım.

Bu inanışta çok fazla bilgiye sahip değiliz çünkü misyonerlik yani dinlerini yayma gibi bir amaçları olmadığı için toplumumuzda bir ‘sır’ dini olarak bilinmektedir.

İnanışa göre bütün herşeyi yaratan tek bir tanrı var. Ezidi inanışda tanrı sadece yaratıcıdır fakat sürdürücü değildir. Tanrısal iradenin vücut bulmuş hali Melek Tavus’tur. Melek Tavus bir tavus kuşu olarak simgelenir ve doğal olarak da inanışlarında tavus kuşu dini bir simgedir. Melek Tavus Tanrı’nın buyruğunu yerine getirmeyip insanlara secde etmeyip, ben sadece Tanrı’ya secde ederim diye söylediğinden Tanrı tarafından buyruğu yerine getirilmediği için cezalandırılmıştır. Gururlu bir melek olduğu için 40,000 yıl yanmış ve sonunda döktüğü gözyaşları bu ateşi söndürmüştür. Artık tanrıyla barışmıştır fakat diğer inanışlara göre Tanrı’nın buyruğunu yerine getirmediği için Melek Tavus bir şeytandır ve Ezidiler’de şeytana tapmaktadır. Günümüzde sözlü olarak birbirlerine aktararak kuralları ilettikleri için herhangi bir basılı yayınları bulunmamaktadır.

Şimdi size bu dinle ilgili 10 ilginç bilgiyi paylaşacağım.

Number 10.

Bu dinin kurucusu bilinmiyor ve bu dinde peygamberlik sistemi yok. Ayrıcı ahiret inancı da yok, kişi iyilik ya da kötülüğü ölçüsünde cenneti de cehenne mi de bu dünyada yaşayacaktır inanışa göre.

Number 9.

Ezidiler ‘Yezidi’ denmesini sevmiyor çünkü Hz. Muhammed’in torunu Hz Hüseyin’in şehit edilmesi emrini veren Emevi Sultanı Yezid’le ilişkilendirmelerine karşı çıkıyor. Zaten tüm düşmanlıkların sebebi de buradan çıkıyor. Aslında isim benzerliği dışında başka bir ortak noktaları yok.

Number 8.

Diğer dinler gibi ibadethaneleri bulunmuyor. Hac vasifelerini yerine getirmek için Irak’da bulunan Laleş vadisine geliyorlar fakat onun dışında diğer büyük dinlerdeki gibi ibadethaneleri bulunmuyır.

Number 7.

Sünnet edilmektedir Ezidi erkekleri fakat bizden farklı olarak şöyle bir durum sözkonusu. Eğer kişi yaşarken sünnet edilmemişse öldükten sonra sünnet edilmek zorundadır.

Number 6.

Kendilerini diğer insanlardan üstün olarak gördükleri için sonradan Ezidi olamazsanız ve bir Ezidiyle evlenebilmeniz mümkün değildir. Basına yansımış bir olayı örnek vereyim 2007 yılında bir müslümanla evlenen Ezidi kızı Dua aile tarafından öldürülmüştür.

Number 5.

Kadınların saçlarını kesmesi yasaktır. Ezidilikte saç; güzelliği, çekiciliği hatta kutsallığı temsil eder. Hatta kocası ölen ezidiler kocasının mezarına kendi saçını kesip gömer bu şu anlama gelmektedir ‘yaşamımda bundan büyük acı görmedim seninle kadınlığı, güzelliğimi tüm çekiciliğimi toprağa gömüyorum.’.

Number 4.

Bal kabağı, ceylan eti ve marul yenilmez. hatta marul olan eve girilmediği gibi maruldan korkan Ezidiler marulun yetiştiği yerin önünden bile geçmez. Uzun araştırmalar sonunda marul korkusuyla alakalı çok az bilgi bulabildim maruldan korkmalarının sebebi marulun arapça söylenişinin Ezidi bir alimin adı olmasından dolayıymış.

Number 3.

Evliliğe son verilmesi için taraflardan birinin aldatması gerekir onun dışında çok kutsal olarak gördükleri evlilik kurumunda boşanma yok. Ayrıca kast sistemine mensup Ezidiler farklı sınıftan biriyle evlenemezler. İnanışlarında Nisan ayında evlilik yapmak da yasak.

Number 2.

Boyunlarına beyaz bir ip takarlar ve bunun sebebi mahşer kalabalığında Melek Tavus’un diğer insanlardan Ezidileri ip tarafından tanıayacak.

Number 1.

Eğer ezidi birinin etrafına bir çember çizgi çekerseniz Ezidi kişi asla bu çemberin içinden çıkamayacaktır. Böyle bir yasak mevcuttur inanışlarında. Çemberden çıkabilmesi için çemberi çizen kişinin ufak da olsa bir aralık silmesiyle mümkündür. Bu inancın sebebi Şeyh Adi’nin ‘benim takipçilerim dinimin çemberinden çıkmasın’ sözünden dolayıdır.

Eğer okuduğunuz bu yazımı beğendiyseniz ve bu tarz yazılarımı okumak isterseniz sayfama e-postanızla ya da blogger hesabınızla abone olabilirsiniz

Deniz Acısu


Hiç yorum yok: