20 Aralık 2020 Pazar

Başınıza Gelmesini İstemeyeceğiniz On Doğal Afet!!

 


Doğal afetler dünyayı ve insan hayatını doğrudan tehdit eden tamamen doğal sebeplerle ortaya çıkmış faaliyetlere verilen genel isimdir. Ayrıca ihmal, dikkatsizlik ve çevre kirliliği de doğal afet oluşmasında kilit önem taşımaktadır.

Bu bölümde size başınıza gelmesini asla istemeyeceğiniz tarihte farklı yerlerde gerçekleşmiş on doğal afeti anlatacağım.

Number 10.

İlk olarak 1815 yılında Endonezya’nın Sumbawa Adasında meydana gelen Tambora Volkan patlammasından bahsetmek istiyorum. Tarihin bilinen en büyük patlaması olarak görülen bu olayın etkileri felaketle sonuçlanmıştır. Tam 12,000 kişinin hayatını kaybetmiş bu olay sonrasında oluşan kül serpintisi sonucundaysa tarımın bitmesi sebebiyle 90,000’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Patlama sonucunda o sene Kuzey Yarım Kürede yaz yaşanmamış bu sebeple tarım faaliyetleri tamamen durmuştur.

Photo by Trace Hudson on Pexels.com

Number 9.

Diğer korkutucu doğal afet ise Nargis kasırgası, Myanmar’da 2008 de meydana gelen bu kasırga sonrası uydudan kaydedilen fotoğraflarda ülke haritasının değiştiği gözlenmiştir. Ölü sayısı 80.000 civarındayken kayıplar 56.000’i aşmıştır. Kasırga şimdiye kadar ki en büyük sekizinci kasırga olarak tarihe geçmiştir. Kasırga sonrasında diğer ülke yardımları politik sebeplerden dolayı ülkeye çok geç ulaştığından kasırganın yaralarını sarmak yılları almıştır.

Photo by Suparerg Suksai on Pexels.com

Number 8.

Şili depremi’nin 1960 yılında merkez üssü Valdivia şehridir, bu deprem de depremin şiddeti 9.5 büyüklüğüne ulaşmış ve deprem tam on dakika sürmüş ayrıca Büyük Okyanus’da yayılan tsunamiye sebep olmuştur. Dalgaların boyu 25 metreye ulaşan bu tsunami 10.000 km uzaklıktaki Hawaii ve Güney Afrika sahillerini bile tahrip etmiştir. Bu deprem sonrasında tahminen 6000 kişinin öldüğü varsayılmaktadır. Öyle ki bu deprem sonrasında Los Angeles’daki binaların %70’i hasar görmüştür. Bu depremin şiddeti bin atom bombasına eşdeğerdir.

Number 7.

1920 yılında yılında meydana gelen 8.5 şiddetindeki depren sonrasında Çin’in Kansu şehrinde çok büyük bir toprak kayması gerçekleşti ve halk ne olduğunu bile anlamadan tonlarca toprak yığınının altında feci şekilde can verdi. 200.000 kişinin can verdiği bu olay sonrasında binlerce insanın da kayıp ilanı verilmiştir. Tarihin en büyük toprak kayması felaketi 8 Ağustos 2010 tarihinde tekrar gerçekleşmiş yaklaşık 1500 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Number 6.

1902 yılında Batı Hint Adaları Pelee’de meydana gelen yanardağ patlaması 25 Nisan’da başlayıp 8 Mayıs’da son bulmuştur. 40.000 den fazla insanın ölümüyle sonuçlanan doğal afette St. Pierre kentinin tamamı yok olmuştur. Öyle ki şehirde yaşayan 25.000 kişiden sadece hücrede tutulan bir mahkum kurtulmuştur. Adanın çevresinde bulunan yüzlerce gemi ve binlerce insan ise kayıtlara kayıp olarak geçmiştir.

Photo by Brent Keane on Pexels.com

Number 5.

2004 yılında merkezi Endonezya’nın Sumatra adasında gerçekleşen depremse batma sebebiyle tsunami yaratmış ve boyu 30 metreye çıkan tsunami ondört ülkede toplam 230.000 kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Hint Okyanusu depremi olarak geçen bu deprem tarihte en büyük ölümle sonuçlanan depremlerden biri olmuştur.

Photo by Jess Vide on Pexels.com

Number 4.

1970 yılında gerçekleşen Bhola Kasırgası toplamda 500.000 kişinin ölmesiyle tarihte bilinen en yıkıcı kasırga olmuştur. Pakistan ve Bangladeş’in büyük bir kısmını vuran kasırganın geçtiği yerlerdeki evlerin %80’i yok olmuştur. Tam 3.5 milyon kişi bu kasırgadan etkilenmiş kasırga 20.yy in en büyük doğal afeti olarak tarihe geçmiştir.

A view of damage to the Kekaha Sugar Company facility, Kauai, casused by Hurricane Iniki.

Number 3.

1972 yılında İran’da 4000 kişinin ölümüne sebebiyet veren bir kar fırtınası gerçekleşmiştir. Öyle büyük bir fırtınadır ki tam 200 köyü haritadan silmiştir. 3 Şubat’da başlayan bu hava olayı tam 9 Şubat’ta bitmiş ve bittiğinde kar kalınlığı hala 8 metreyi bülmaktaydı. Bilinen en ölümcül tipi olarak tarihe geçmiştir.

Number 2.

Amerika halkının 1988 yılında yaşadığı kuraklık tam 1 yıl sürmüştür. Bilinen en kötü sıcak hava fırtınalarına sebebiyet veren bu kuraklık oluşturduğu ısı dalgalarıyla 10.000’den fazla insanı öldürmüş binlerce dönüm araziyiyse kurutmuştur. Bu kuraklık dalgası tam 80 milyar dolarlık hasar yaratarak Amerika tarihinde yaşanan en büyük doğal afet olarak tarihe geçmiştir.

Photo by Trace Hudson on Pexels.com

Number 1.

2011 yılında Japonya’nın doğusunda meydana gelen bu deprem 9 büyüklüğüne ulaşmış ve boyu 40 metreye ulaşan tsunamilere sebebiyet vermiştir. Deprem sonrasında oluşan tsunami 18.000 kişinin can vermesine sebep olmuştur. Burada yaşan 452.000 kişiyse ancak sığınaklarda saklanarak kurtulmuştur bu doğal afetten. Depremden sonraysa Fukuşima Nükleer Santrali’nde sızıntı meydan gelmiş ve daha büyük sorunlara sebebiyet vermiştir. Öyle büyük bir deprem ki bu deprem dünyanın ekseni etrafında 4 cm kaydırarak yörüngesini değiştirmiştir. 20 çok büyük devlet makamı ve milyonlarca binayı yerle bir eden bu depremin faturasını Dünya Bankası tam 235 milyar dolar olarak açıklamıştır.

Eğer bu tarz yazıları daha fazla görmek istiyorsanız sayfamı e-posta’nız aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Video'ya buradan ulaşabilirsiniz https://youtu.be/wQot0lUpWxQ

Hiç yorum yok: