21 Aralık 2020 Pazartesi

En İlginç 10 Yılbaşı Geleneği!!

 


Her alanda yeni bir başlangıç ve yeni fırsatlar anlamına gelen yeni yıl dünyada değişik gelenekler ve etkinliklerle kutlanıyor. Bu geleneklerin en büyük ortak amacı yeni yılın sağlık, mutluluk ve para getirmesi.

Bu yazımda size on farklı ülkenin ilginç yılbaşı geleneklerini anlatacağım.

Number 10.

Çinliler kutlamalara başlamadan önce geride bıraktıkları yılın kötü enerjisinden kurtulmak için önce evlerini iyice temizliyor. Ayrıca yılın ilk günü evlerine mutluluk ve şans kolayca girsin diye evlerinin ön kapılarını kırmızıya boyuyorlar. En ilginç olanıysa evdeki tüm bıçaklar saklanıyor çünkü yılbaşında evde biri kendini keserse tüm yılın kötü şans getireceğine inanıyorlar.

Number 9.

Yılbaşından bir gün önce Yunanlar yeniden doğuşu simgelemek adına kapılarına soğan asıyorlar. Ertesi sabah aile büyükleri çocuklarını kapıya astıkları bu soğanla vurarak uyandırıyor böylece çocuklar ve aile arasındaki bağın daha kuvvetli olacağına inanılıyor. Ayrıca yılbaşı gecesi kapı eşiğinde nar kırmak yeni yılın bolluk ve bereket içerisinde geçirilmesi için uyguladıkları bir gelenek hatta bu geleneği bizde uyguluyoruz.

Number 8.

Finliler yeni yılın nasıl geçeceğini anlamak için bizim kurşun dökme olayımıza çok benzeyen bir gelenek uyguluyor. Yılbaşı gecesi kızgın bir ateşte kurşunu eritip soğuk suda dondurarak yeni yılın nasıl geçeceğini kurşunun şeklinden anlamaya çalışıyorlar.

Number 7.

İrlandalı bekar kadınlar ise yeni yılda hem bol şans hem de güzel bir aşk getirmesi için yastıklarının altına ökse otu koyuyor. Ayrıca yeni yıl sabahı eve giren ilk kişi uzun boylu esmer bir erkek ise bu yılın çok şanslı geçeceğine oldu da eve ilk giren kızıl saçlı bir kadınsa bu yılın büyük felaketler getireceğine işarettir İrlandalılar için.

Number 6.

Italy, Latium, Roma district, Rome, Colosseum, Crowd

Yılbaşı gecesi kırmızı iç çamaşırı giyme modasını başlatan İtalyanlardır. Yeni yılda kırmızı iç çamaşırı giyen kişi güzel bir aşk, sağlık dolu bir beden ve bol paralı bir cüzdan bulacaktır inanışlarına göre. Bu ilginç rituel gerçek midir değil midir bilinmez fakat iç çamaşırı üreticilerinin yüzünü güldürüyor.

Number 5.

Rus inanışına göreyse yeni yıl dilekleri bir kağıda yazılıp ateşe verilir ardından güzel bir alkollü kokteylin içine atılan dileğin külleri içilerek, dileklerin gerçekleşmesi garanti hala geliyor. Gelenekleri sadece bununla bitmez yeni yıla çok önem veren Ruslar Yeni yıldan önce tüm borçlarını ödeyip, en güzel kıyafetleri ve en sevdikleri yemekleri hazırlayıp yeni yılı bu şekilde karşılamanın uğuruna inanırlar.

Number 4.

Holladalıların geleneklerinden en önemlisi güzel bir yeni yıl ağacı alıp bunu en güzel süslerle süslemek fakat bununla bitmiyor en güzel şekilde hazırlanan bu ağaç yakılıyor çünkü geçen yılın tüm kötülüklerinden bu şekilde kurtulduklarına inanan Holladalılar ayrıca yeni yıl kutlamalarında yüzlerce havai fişek kullanıyor. Yüzlerce havai fişek kullanılması kötülükleri kovduğuna inanmalarından kaynaklanmaktadır.

Number 3.

Belarus geleneğindeyse bekar kadınlar toplanıp önlerinde mısır tanelerinden bir yığın oluşturmakta daha sonra ortama salınan horoz önce hangi bekar kadının önündeki mısırı bitirirse bu kadının yeni yılda artık bekar olmayacağına inanılıyor.

Number 2.

Eğer yeni yıla Kolombiya’da girecekseniz etrafta valizle dolaşan insanları görünce şaşırmayın. En önemli yeni yıl geleneklerinden biri olan valizle dolaşmak yeni yılda bol bol seyahat yapmak isteyen Kolambiyalılar için önemli bir gelenek. Dolu valizle yapılan bu gelenek de boş valiz taşırsanız seyahatinizde valizin kaybolacağına inanılmakta.

Number 1.

Metropolitan Cathedral in Mexico City. Mexico City, Mexico.

En ilginç ve en uğraştırıcı bulduğum gelenek ise Meksika’nın. Her yeni yıl evlerini bambaşka bir renge boyayan meksikalılar boyadıkları renkle yeni yıldan beklentilerini sıralıyor. Kırmızı renk aşk, sarı renk iş, yeşil renk para arayanların evlerinin rengi olmakta.

Bu tarz yazılarımı beğenerek okuyorsanız sayfamı e–posta aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: